Eef og Håvard på plass i EM.

Frol IL er representert i Sprint-EM i Sveits som ble innledet med stafett i dag.   Eef van Dongen løper for Nederland, mens Håvard Dypdahl er landslagslege for Norge.  Fysio på landslaget, Kine Sofie S Skjeset, må følge EM fra TV-skjermen. Coronapandemien gjorde det umulig for henne å reise nedover på jobb.

Eef har forberedt seg lenge til årets EM i sprintorientering.  Hun ble tidlig tatt ut på det Nederlandske landslaget, og har gjennom vinteren trent veldig godt her i Trøndelag.  På testing hos Olympiatoppen på Steinkjer har hun imponert med voldsom kapasitet, og på friidrettsbanen har hun løpt veldig godt på både 3000 og 5000 meter. Trener og samboer Simon Jakobsson har stått for oppfølginga, og laget mange gode økter gjennom vinteren.

Men så var det dette med coronaen da….   Det har blitt veldig få konkurranser det siste året.  Eef håpet på å løpe mange sprintkonkurranser som oppkjøring til EM.  Men slik ble det ikke.  Når man som senior ikke får konkurrere, må man bruke fantasien. Simon har gjort det som har vært mulig med å legge treninger mest mulig konkurranselikt.  Og det å reise til Sveits på EM er heller ikke enkelt i disse dager. Nederland er heller ikke noen stor O-nasjon. Så uten trener eller støtteapparatet fra Frol på plass, og heller ingen fra hjem-nasjonen, har det blitt noen ensomme dager i alpelandet for Eef fram mot EM.  Men det har hun taklet utmerket.  Denne jenta er ikke tapt bak ei vogn.

Syklet til EM

-Jeg har bodd to år i Sveits mens jeg studerte, forteller Eef.  -Så jeg vet hvordan jeg skal ta meg fram her nede. Og da ble det på sykkel for å ikke bli smittet.

(Trygt framme i EM-byen Neuchâtel.)

Deltakerne i EM ble av arrangørene bedt om å isolere seg fra 1.mai for ikke å dra med seg smitte til arrangementet. Nå ble det ikke slik at Eef syklet hele veien fra Fosen til Sveits. Hun var fint nødt til å ta fly til Zürich.

-Jeg gledet meg ikke til den flyturen.  Jeg har tatt flere coronatester før jeg reiste nedover.  Alle har heldigvis vært negative. Jeg ordnet meg med skikkelige munnbind på reisa, og prøvde å holde avstand til alle jeg så. Da er det bare å håpe at dette gikk bra.  Men fra Zürich til Neuchâtel valgte jeg å sykle for å ikke utsette meg for mer smitterisiko.  Jeg har også syklet ut til de forskjellige treningene vi har hatt her nede i stedet for å sitte på med andre i biler.  Vi nederlendere er jo kjent for å sykle vet du!

Jo, det stemmer det. Men hvordan er det med Nederland og orientering?   Landet er ikke akkurat skogkledd, så da sier mye seg selv.  Men sprintorientering ligger det meget godt til rette for i treskolandet. Likevel er Nederland en lilleputt i denne grenen også. Men Eefs nivå har imponert flere.  Til og med det internasjonale o-forbundet. Så om hun må stille uten støtteapparat i EM, så har IOF ordnet det slik at hun får et eget apparat til rådighet under VM i Tsjekkia senere i sommer.

-For fem år siden visste jeg ikke hva orientering var. Men da jeg traff en svensk o-løper ble jeg nødt til å finne ut av hva dette er. Og siden den gang har jeg mildt sagt blitt helt hekta, sier Eef.

(Eef ved Lac de Neuchâtel. Dessverre var det overskyet i dag slik at vi ikke ser fjellene i bakgrunnen)

Egentlig flyttet hun til Stockholm for å kunne gå mer på skøyter vinters tid. Men hun har rukket mye på kort tid. Som sagt født i Nederland, studert i Sveits med en egen isbre hun har forsket og bodd på på Grønland. Flyttet til Trondheim og Fosen mens hun fullførte studiene. Og nå ansatt i en liten stilling på NTNU med tittel Associate professor.  For mer blir det ikke tid til.  Nå skal det satses på orientering.

(Eefs isbre på Grønland)

-I og med at jeg ikke har fått konkurrere mye i år, så vet jeg ikke hvor jeg står nå.  Det har blitt to sprintcuper i Trondheim. Men med liten deltagelse grunnet pandemien. Derfor har jeg ikke store forventninger til EM. Men jeg er her for å lære. Helst lære mye før framtidige mesterskap. Paul Sirum bruker å si det slik: “Får jeg til et løp som ikke er mye dårligere enn normalen på trening bør jeg være fornøyd”.

EM startet med stafett i dag. Heldigvis direkte overført på NRK TV.  Der ble det gledelig bronse til Norge.  Eef starter i morgen (klokka 16.19) med kvalifisering på knock-out sprint.  Her må hun bli blant de 12 beste i sitt heat for å komme videre til lørdagens finaler.  Hun har ikke akkurat vært heldig med sitt heat. Men gleder seg likevel stort til å komme i gang.  Søndag starter hun i den “vanlige” distansen, selve sprint-EM. Lørdagens og søndagens konkurranser overføres på NRK.

Vi ønsker Eef lykke til !!