Tobias knallet til fra start.

Tobias Alstad viste konkurentene ryggen på Tiomilas førsteetappe i går kveld. I alle fall nesten alle. Bare Benjamin Näslund fra IFK Umeå var raskere av de 227 løperne.  Men det manglet bare 3 sekunder på at Tobias hadde kommet inn til veksling først i den gedigne ishallen i Skellefteå, og en presstisjefylt etappeseier.

-Litt surt å ikke vinne spurten, sa Tobias like etterpå. – Men det var ikke mer saft igjen i beina til å ta han akkurat der.

TV-sendinga viste at Tobias avanserte fra fjerde til andreplass i siste nedoverbakke inn mot arena. Da så det ut til at han også skulle knekke sistemann.  Men andreplass her var han likevel strålende fornøyd med etterpå.

-Fantastisk artig løp, var hans korte oppsummering av etappen.

Tobias skapte spenning gjennom hele etappen.  Ei god TV-sending brakte oss tett på løperne. Og Tobias var hele tida med helt framme med teten.

Tobias forteller om kampen i skogen til Olav Martin og Magnhild.

Martin Vehus Skjerve på andre etappe gjorde også et veldig godt løp, og holdt Frol godt inne i stafetten. Inn til veksling lå Frol da på 16.plass. Junioren Magnus Alstad hadde ansvaret for tredje etappe.  Da var det forventet at vi skulle falle en del bakover.  Men Magnus overgikk seg selv, og tapte bare drøye minuttet til teten i stafetten.

-Jeg tror ikke det kunne gått mye bedre enn dette, sa Magnus med et bredt glis rundt munnen etter innkomst.

Magnus forteller om løpet til Tobias og Oda Scheele.

Etter Magnus løp Isak Bergset ut på långa natten.  Der er det veldig viktig å komme sammen med ei god gruppe for å holde farten oppe, og ikke bli løpende alene gjennom natta i over 16 kilometer målt i luftlinje.  Isak var litt uheldig her, og havnet i ei lita gruppe der han måtte stå for drajobben selv.

-Formen var forbausende god og jeg gledet meg over å styre gruppa, sa han etter løpet.  – Men da vi kom inn til en drikkepost var jeg for rask til å få i meg drikke, og glemte å stemple på postenheten. En typisk nybegynnerfeil!

En skuffet Isak Bergset etter missen på drikkepost.

Dermed hjalp det ikke at Isak løp godt og løp laget opp 6 plasser til mål. Det ble en sur disk.  Løperne på de neste 6 etappene gjorde sine oppgaver veldig bra.  Ulf Forseth Indgaard plukket et par plasser på sin femteetappe. Sindre Johannesse tok også inn ett lag, og Frol lå an til en topp 20-plassering.  Godt innenfor 88.plassen fra forrige Tio.  Verdalingene Filip Mitchell Iversen og Fredrik Vehus Skjerve løp 7. og 8. etappe, før unggutten Jonas Alstad og far Rolf Alstad avsluttet.  Til en plassering langt bedre enn forrige gang. Så var det bare den drikkeposten da….    Isak lover at han skal trene på hvordan man takler drikkeposter fram til Jukola i sommer.

Rolf forteller ungdomslaget om sin ferd gjennom 13 kilometer svensk skog.

(Bilder fra Olav M Indgaard og Tobias og Lena Alstad)