Debutanten

Lena Lyngsaunet Alstad er det vi kan si noe tøffere enn gjennomsnittet. Som mor til 3 fremmadstormende o-løpergutter, måtte hun gi etter for presset og la seg bli bitt av o-basillen selv også. I “godt voksen alder”.  Og nå har hun gjennomført en læringskurve brattere enn Hårskallen.

Fra å være helt ukjent med o-sporten for kort tid siden, har hun nå kastet seg ut i verdens største idrettsarrangement. Sammen med nesten 20.000 løpere skal hun lørdag løpe Jukola, eller Venla-stafetten som det heter for damer.

-Åhh, kor æ gruve mæ, sa Lena etter endt trening i Lahti i går.

Ettersom eldstesønnen Tobias (15) ble tatt ut til Frols andrelag for seniorer til Jukola, meldte Lena seg inn i Frols støtteapparat i stafetten.  Med totalt 22 løpere i aksjon, kreves det logistikk og tilrettelegging på den siden også. Lite visste Lena tidlig i vinter om at Frol kom til å mangle en dame på andrelaget i stafetten…..

Så om Tobias er fersk i geamet, er Lena det vi kan kalle blodfersk.  Etter overtalinger etter alle kunstens regler, sa hun til slutt ja til å fylle den siste plassen på vårt andre damelag.  Utrolig tøft!!  Og til stor glede for de andre damene som da fikk fullt lag.

-Men kolles i alle dager ska æ finn fram her da? spør Lena etter andre treningsøkt i Finland.

-D e jo itnå som ligne på tærræng æ har virri uti før!!

Da Lena hadde gitt etter for presset om å ta denne etappen, engasjerte hun Gøril Rønning Sund som personlig o-teknisk trener.  Det har blitt mange turer i Børsåsen og på Banmyra for å lære karttegn og å tolke terrengformasjoner.

-Æ skjønt itj nå i starten. Men det har gått likar.  Men tærrenget her i Finland e heilt ansleis enn heim…   Huff kor æ gruve mæ.  Enn om æ itj finn heim igjæn?

Spørsmålene kommer tett også etter tredje treningsøkt. Med et terreng fullt av dødisgroper og negative kurver, er det lett å rote for eliteløpere. Dette er uvant, og forferdelig vanskelig.  (Akkurat det har vi ikke sagt til Lena).

Dama er som sagt over snittet tøff.  Langt over.  Lørdag legger hun ut på siste etappe.  I skoger som overhode ikke ligner på Børsåsen. Og som i tillegg er full av damer som løper i alle retninger.  Lena har fått beskjed om at hun er hjertelig velkommen i mål om hun så bare har funnet en eneste post.  Finner hun flere er det storartet.  Finner hun alle skal vi ta av oss hatten, og Olav Martin skal svømme hjem.  Denne dama er laget av noe spesielt.  Hun kommer til å gi alt.  At hun i det hele tatt sa ja til å ta denne etappen er godt nok for oss.  Det gjorde sitt til at vi kunne stille med to lag.

God tur!

-Hærregud kolles d såg ut uti der!!   Lena forklarer Sara og Line om sin treningstur nummer 2 i Finland.

God moralsk støtte hjelper.  Line, Sara og Eirin har trua på Lena.