-Nu fikk æ kjæft av Paul!

Gøril var i godt slag på dagens langdistanse i verdenscupavslutningen i Finland. Men det hjalp ikke helt da hun valgte feil trase på de tre langsterkkene.

-Farsken å!, sa Gøril da hun hadde fått tid til å studere de tre langstrekken i ro og mak etter målgang.   Da gikk det opp for henne at hun hadde valgt dårligste alternativ på alle de tre strekkene som alle hadde en løpetid på rundt kvarteret.

-Jeg hadde studert gamle kart over området så sent som i går, og hadde bestemt meg for å finne traseer og løpe mye rundt om strekkene ble lange.  Det er uryddig bunn i skogen her. Mye småkuler, steiner, kvist og kvast. Så det er løpsteknisk vanskelig å sette fart gjennom skogen. Og det tærer mye på kreftene å løpe i slikt terreng. Men tror du ikke jeg valgte å gå rett på på alle de tre strekkene da!  Da fikke jeg kjeft av Paul når han ringte meg etter løpet. Han mente jeg hadde vært skikkelig dum i dag.  Og det stemmer nok det.  Nå har jeg lært til neste års VM-uttak her i lignende terreng!

At det lønte seg å løpe rundt på stier, traktorslep og vei der det fantes, er det ikke tvil om etter å ha sett strekktidene til de beste. Gøril tapte minst 6-7 minutter i forhold til jevngode løpere på disse tre strekkene. Nok tap til ikke å komme godt innenfor topp 10,  som hadde vært realistisk med rette veivalg.

-Nå fikk jeg beskjed av Paul om å studere hvordan finske løpere løper i slikt terreng. Det er vel bare å sette seg til PCn og se på deres veivalg. Dette var fryktelig surt. Jeg har orientert veldig sikkert og tatt meg nødvendig tid ellers i den lange løypa. Har egentlig ingen postbomma, bare noen svinga inn i detaljen. Er egentlig overrasket over at farten holder såpass bra, men fysøder æ kjæm te å irriter mæ læng over dæm tre langstrækkan, avslutter Gøril.

Med tidlig startnummer lå Gøril lenge på andreplass i mål. Bak lagvenninne Victoria Hæstad Bjørnstad. Men etterhvert som løpere i den sida pulja begynte å komme i mål falt hun nedover på lista.  Til slutt ble det en 18.plass av de 115 løperne. Løpere fra 32 nasjoner stilte til start. Ikke uventet vant Tove Alexandersson fra Sverige nok en gang. Marie Olaussen ble beste norske på 4.plass. Dagens løype var 11,7 km.

Om Gøril hadde tidlig startnummer i dameklassen, så hadde Yngve enda tidligere nummer i herreklassen.  Med startnummer 2 tok det veldig kort tid før han var først i skogen.  Da Yngve kom i mål på 88 minutter var det som på stipulert vinnertid. Da lå det en liten sensasjon i lufta..

Yngve sa dette etter at konkurransen var over:

-Jeg hadde først en følelse av at løpet var rimelig OK. Men i ettertid er jeg egentlig litt misfornøyd. Jeg torde ikke gønne på fysisk, så var i grunn ikke særlig sliten, Det ble nok slik at jeg gjorde for mange tekniske feil i dag. Jeg burde ha løpt på 85-86 minutter om jeg skulle vært fornøyd.

Finnene gjorde det svært godt på “hjemmebane” med to løpere på pallen.  Best av alle var Miika Kirmula som underskred stipulert vinnertid med hele 8 minutter i løypa som målte 14,5 km.  Yngve ble fjerde best av de norske løperne med sin 27.plass av 138 startende.

Fredag er det hviledag. Lørdag skal Gøril og Tobias løpe mellomdistansen.