Martin på plass i VM

Martin Vehus Skjerve har siden tirsdag vært på plass i Baia Mare i Romania for å forberede seg til junior-VM. Baia Mare ligger nordvest i Romania, seks mil fra grensa til Ukraina. 340 løpere fra 41 najoner er nå samlet i denne byen som har 200.000 innbyggere.

Martin forteller at de norske løperne nå har fått trent en del økter i VM-likt terreng den siste uka.

-Skogsterrenget er forholdsvis standard kontinentalt, forteller Martin.  -Det er mye fast og rask skogsbunn her nede, og bratte bakker.  I tillegg til det vi kallaer hvit skog, er det også en del store, åpne områder.  Sprintterrenget er helt flatt, og her er det mest boligblokker. Men det finnes også noen innslag med parker.

-Hvilket inntrykk har dere fått av kartkvaliteten i Romania?

-Kvaliteten på skogskartene har vært bra. På sprintkartene har det derimot vært en del mangler.  Men vi regner med at i de områdene vi skal konkurrere kommer alt til å være på stell når VM starter.

Ansvarlig for kart og løyper i VM er forøvrig en kjenning av Frols tidligere junior/senior-løpere fra den tiden klubben hadde vintersamlinger i Spania. Ionut Zinca trente og konkurerte mye i de samme områdene som våre løpere, og var ei lei nøtt å slå i skogen.

Gammelt kart over deler av VM-terrenget:

JWOC 2023 - Old Map - Valea Tisei

Programmet for VM ser slik ut:

Søndag 2. juli 17.00 Åpningsseremoni

Mandag 3. juli 16.30 Sprint

Tirsdag 4. juli 16.30 Sprintstafett

Onsdag 5. juli 09.00 Mellomdistanse skog

Torsdag 6. juli Hviledag

Fredag 7.juli 09.00 Langdistanse skog

Lørdag 8.juli 09.30 Stafett skog

(Romania ligger en time foran Norge, så det må legges inn)

Med andre ord er det lagt opp til et knallhardt VM. Fem konkurranser på seks dager er ikke for hvem som helst.  Norge stiller med full pott, seks av hvert kjønn i VM. Martin forteller at han i utgangspunktet skal løpe alle distanser. Men på sprintatfetten får hver nasjon bare stille med to lag. Med to herrer og to damer på hvert lag blir det da to av hvert kjønn som må stå over.

-Jeg må løpe en god individuell sprint for å få løpe sprintstafetten, sier Martin.  – Jeg håper selvfølgelig at jeg greier det, men jeg har størst ambisjoner på skogsdistansene. Vi fryktet for varmen her nede før vi reiste. Men hittil har den ligget på 20-26 grader, så det har vært helt fint. Vi har faktisk også hatt en del regn.  For selve VM-uka meldes det likedan vær, så det er vi glade for.

-Vi ser av gamle kart at dere ikke har kommet til noe trønderterreng. Hvordan har du taklet overgangen til terrengtypen i Romania?

-O-teknikken må jeg si har vært godkjent disse dagene. Og den fysiske formen har også vært god.  Nå ser jeg fram til at konkurransene skal starte.  Kanskje aller mest skogsdistansene.

Martin løp også junior-VM i Portugal i fjor. Der fikk han bl.a. en 7.plass på langdistansen. På fjorårets NM-distanser tok han sølv på NM-lang, bronse på NM-mellom, og sølv (bak Tobias) på NM-ultralang. Det er ikke uten grunn at han sikter høyt i årets VM.  Vi ønsker lykke til!

VM kan du følge her.

JWOC 2023 - Old Map - Parcul Mara