Paul klar for VM.

Paul Sirum ankom VM-campen på Vestre Kjærnes Gård i Østfold fredag, og har fått  gjennomført planlagte treninger nå i helga. Tirsdag får han sin VM-debut. Men det så lenge ut til at VM kom til å gå uten han i år.

Fram til i januar gikk treningene meget godt. Testing hos Olympiatoppen viste nesten skremmende gode resultater. Det så meget lovende ut med tanke på ny sesong.

-Grunnformen i januar var uhyre bra, sier Paul selv. -Da satt alt som det skulle på den typen økter jeg kjørte da.

Men så begynte problemene etter hvert å melde seg. Hamstringsproblemer gjorde sitt til at treningen måtte legges om og reduseres.

-Jeg trente veldig hardt fram til problemene oppsto, og tøyde nok flere strikker, sier Paul ettertenksomt.

-Jeg var i så god form i januar at jeg hadde begynt å tenke tanken på at det kunne være mulig å kvalifisere seg til VM. Selv om nåløyet er veldig trangt med bare 3 løpere fra hver nasjon.  Etter hvert som skaden satt i og ikke ville slippe, begynte tvilen å komme med tanke på å være tilbake raskt nok i forhold til VM-kvalifisering.  For to måneder siden var egentlig VM ute av mine tanker.

-Det har gått veldig raskt framover etter at skaden slapp.  Jeg har fått veldig god hjelp fra støtteapparatet i klubben med å behandle skaden. Men jeg må innrømme det har vært tøffe uker når jeg ikke fikk trent som jeg ville.

-Du har konkurrert veldig lite i år. Hva tenkte du før uttakingsløpene til VM om dine egne sjanser?

-Tankene i den siste tida før uttaket var bare å prøve å komme seg opp på et rimelig nivå, stille opp, og la det briste eller bære. Faren var at det kunne bli full punktering i uttaket. Jeg satset egentlig alt på ett kort.  Jeg gjorde en kardinalfeil på langdistansen med å løpe ei sløyfe i feil retning. Men formen kjentes overraskende god. Så da ble det å gi full pinne på mellomdistansen. Og det ble heldigvis godt nok til å bli med til VM.  Etter disse løpene måtte jeg ta det skikkelig rolig ei uke for å komme meg igjen. Det ble masse fjellturer og rolig trening.  Det gjorde skikkelig godt med denne uka før jeg satte inn med drepende trening igjen. Nå kjennes formen bedre ut enn den var før uttakingsløpene.

-Du skadet deg på VM-samlinga for ei stund siden. Hvordan påvirket det deg?

-Jeg skadet ei tå på den første dagen av VM-samlinga. Det var jo surt å måtte reise hjem såpass tidlig. Men jeg kjenner terrengtypen i Østfold godt, så jeg ble ikke særlig stresset av det, for tåa var ikke helt ødelagt.  Men jeg ble mer skremt da jeg falt på ei trening hjemme noen dager senere og måtte på legevakta for å sy et sår under det ene kneet.  Men også det leget seg fort så nå har jeg fått trent godt.  Og grunnformen er jo tydeligvis der.

-De siste to ukene har jeg fått trent skikkelig kvalitet med knallharde intervaller og terskelintervaller. Det har blitt mye kort og intensivt, særlig siste uka var steintøff. Nå har jeg hatt noen rolig dager, og er inne i perioden med siste finpuss.

-Det er kvalifisering på mellomdistansen tirsdag. Hva tenker du når det bare er 2 dager til VM-debuten?

-Det blir selvfølgelig spennende. I kvalifiseringa er det ingen ting å vinne, bare å tape. Du trenger ikke å løpe spesielt dårlig før du plutselig er utslått. NM-kvalifiseringa på mellomdistanse bruker å være den mest nervepirrende konkurransen i året. Så VM-kvalik blir nok det samme. Jeg må løpe kvaliken som om det er finalen. Mange har bommet på dette. Det håper jeg å slippe. Jeg ønsker best mulig resultat her for å få en så god startposisjon som mulig i finalen.

Nå ønsker Paul å spise kirsebær med de store.

-Jeg har løpt lite konkurranser i år så jeg har dårlig sammenligningsgrunnlag i forhold til de andre løperne. Men jeg håper å gå greit til finalen, og kanskje kjempe om en topp 6-plassering. Det er hårete mål, men jeg løper best under press. Kroppen er så bra nå at det skal være mulig å være med i toppen. Men så kommer dette med dagsform inn da…   Det er greit å få prøvd seg i VM nå i år, så får jeg et bilde av nivået der. Da vet jeg hvor liste skal legges til VM i 2021.

-Du kjenner jo Gøril Rønning Sund rimelig godt. Hun løp inn til 5. og 8.plass i VM i 2014.  Har hennes resultater inspirert deg på noen måter?

-Det er klart hun har motivert meg mye.  Hun beviste at det går an å kjempe i toppen i VM. Det kan bli i tøffeste laget å slå hennes plasseringer alt i år. I VM stiller alle i sin beste form, så det er knallhardt i toppen. Men på sikt skal jeg ta dem.

-Hvordan er det å ha med seg klubbvenninna Ane Kjerstine i troppen?

-Det er veldig godt å ha henne der. God og skikkelig mat hele tiden er avgjørende for oss løperne. Når vi slipper stress med matlaging selv får mer ro og tid til forberedelsene vi skal gjøre.  Hun lager ordentlig mat fra grunnen av som det er lett å spise seg mett på. Hun er en viktig brikke i teamet som bidrar med godt humør og høy stemning. Det er viktig med god mental stemning i troppen. Det gir oss krefter.

-Har du fått med deg at Levangers ordfører også vil være til stede under VM?

-Ojsan. Såpass ja. Det blir spennende. Det er veldig artig at Svarva følger med og støtter oss opp. Flott at han kommer. Veldig sporty!! Han er hjertelig velkommen.

-Kommer du til fredagens finale havner du direkte i TV-ruta i NRK. Vil det påvirke deg?

-Nei. Det skaper nok litt ekstra spenning og stress for oss løperne. Men vi er vant med store TV-produksjoner i Sverige og Finland. Det er flott at VM går direkte på norsk TV og mange andre land.  Mange får anledning til å bli bedre kjent med denne flotte idretten da.  Jeg bare gleder meg!