Tøff uke for Jo.

Jo Forseth Indgaard har lagt bak seg ei svært tøff uke i Åre, med deltagelse i Tour de Fjällmaraton. Touren består av 6 konkurransedager med svært varierte konkurranser. Bare se på dette:

Det hele startet lørdag 27.juli med 27 kilometer fjell-løp fra Ottsjø til Trillevallen. Løperne skulle underveis løpe over tre fjelltopper (Hållfjället, Grofjället og Välliste), og forsere 1150 høydemeter. Jo startet like så godt Touren med å vinne åpningsløpet. Resultater.

Søndagen etterpå var det hviledag, før det var klart for Koppernatta som hadde start klokka 22.00 mandagen. Da var det start ved Frøså gruver, og mål på Copperhill.

-Det ble et spesielt løp, sier Jo.  -Kvelden før var det klarvær, lyst og fint.  Men rett før vi startet konkurransen ble det tordenvær. Det lynte og regnet, og det ble ganske så mørkt for de som kom sist i mål.

Ettersom Jo vant det første løpet, startet han med den oransje ledertrøya på Koppernatta.  Den beholdt han også etter dette løpet, der han kom på 3.plass.  Resultater.

Tirsdag var det så klart for en ny styrkeprøve, Vertikal K. Tusen meter opp, med andre ord.  Med start på Åre torg (det første bildet), og målgang på Skutans topp.

Det kunne være rett så bratt i partier av løypa.

-Det ble en seig affære, forteller Jo.  -Mange la ut i et morderisk tempo fra start, noe de fikk angre på.  Jeg startet heller litt rolig, og økte etter hvert, gliser Jo.  – Men må innrømme at det ble ei knallhard økt.

Noen få spesialister som bare ladet opp til dette ene løpet var raskere enn Jo opp. Men i Touren var han klart best igjen.

Onsdag gikk Copper Trail 7K.  Dette var et rent terrengløp, der det også var mulig å vinne en bil på uttrekkspremie.

– Så heldig var jeg ikke, forteller Jo. – Men jeg er jo innehaver en grei bobil, så det får holde.

Jo kjente nok turen opp til Skutan litt i beina denne dagen, men det holdt likevel til en 3.plass. Og fortsatt innehaver av ledertrøya. Resultater.

Torsdag kom det en konkurranse som satte beinmuskulaturen skikkelig på prøve. Med en sprint bestående av prolog, kvartfinale, semifinale og finale, og løpstid i kupert terreng på over 40 sekunder, ble det tøft for mange.  Jo var som junior en av landets beste sprintere i orientering, og en god 800m-løper i friidrett.  Dette var godt å ha med seg i en konkurranse mot mange seige langdistanseløpere.  Og dermed ble det seier i finalen. Resultater.   Resultater kvalik.

Etter alle disse kraftprøvene ble det godt med hviledag fredag. For lørdag skulle Touren avsluttes med Åre KIA Fjellmaraton. Dette løpet er kjent for å være ekstremt hardt.  Løypa er på godkjente 43 kilometer.  Men i tillegg skal løperne forsere 2100 høydemeter.  Noe å prøve seg på for flere idrettsutøvere!  Her er en liten video som presenterer løpet.

-Maraton er langt, sier Jo. – Men jeg følte meg rimelig fresh gjennom det meste av løypa. Etter siste fjellpassering lå jeg an til andreplass. Men jeg ble dessverre noe tom på de siste flatere partiene mot mål. Så jeg kom inn som nummer 3.  Slike utfordringer som dette er veldig motiverende.  Jeg kommer nok til å prøve meg på flere lignende konkurranser i tida som kommer.  Jeg har lyst til å prøve noen konkurranser både i Skottland og Italia.  Men nå er det først fullt fokus på NM i orientering i september.

Stilstudie av Jo i forskjellige faser av løpet.

Resultater.

Verdt å merke seg her er at løperne som slo Jo på maratondistansen ikke hadde deltatt i Touren i dagene forut.  Og hadde nok en fordel av det. Det sier også sitt om hvor sterkt Jo løp gjennom hele uka.

Ulf Forseth Indgaard tok også turen over til Åre for å løpe maraton.  Han kom inn på en 19.plass.