Vi holder oss i verdenstoppen.

For andre år på rad er vi topp 10 i Jukola. I Nord-Trøndersk idrettssammenheng er dette nesten utrolig.  Andre lagidretter sliter med å være i nærheten av å prestere på det nivået som våre gutter gjorde natt til søndag. Bare synd at ikke flere fikk være til stede for å oppleve dette. Men vi får håpe noe av spenningen ble godt formidlet via web-TV-sendingene og YLE. Arrangørene mener rundt 30.000 tilskuere var til stede da kirkeklokkene startet herrestafetten.

Herrelagene. Foran førstelaget f.v. Stian, Jo, Paul, Lars, Martin, Yngve og Ulf.  Bak andrelaget f.v. Carl Petter, Andreas, Håvard, Øystein, Johan Otto, Jørgen og Espen.

Stian fikk beste startspor, og ga kjapt litt ekstra gass for ikke å bli trampet ned av 1600 forfølgere oppover den lange startgata. Han lå på en fin 3.plass da det nesten 3 minutter lange startfeltet rundet kirka i Eno.  Carl Petter fra sin startposisjon i rekke 11 var ikke langt bak. Starten var perfekt.

På vei mot andre post er det en annen løper som i sin iver etter å henge på Stian greier å trampe av Stian den ene skoa. Og ettersom skoa er hardt knytt fast og lissene forsvarlig tapet sammen, er det et C-moment å få på seg ei slik sko igjen.  Over minuttet går før Stian er løpsklar igjen, og teten er over alle hauger.  Men Stian takler presset fint, og løper etappen med tiltagende syre for å hente inn det tapte.  Carl Petter på sin side får problemer med magen, og skrinn finsk furumo får tilført hardt tiltrengt naturgjødsel flere ganger før åsbyggen er i mål.  Vi ligger litt etter skjema.

Bilde: Andreas Sølberg på IFK Gøteborg (t.v). kom i mål like bak Stian.

De første 14 kilometrene av Jukola har gått fort. Teten kom inn 4 minutter under stipulert tid. Stian på 69.plass er hakket over stipulert. Andre etappe på 14 kilometer er stipulert til 88 minutter.  Jo løper den på 86. Noen løpere enda raskere.  Men vi er med.  Jo har hentet inn 49 lag. Andreas på andrelaget er ikke mye dårligere, og passerer 42 lag.  Det går styggfort i skogen!

Før laguttaket var vi usikre på hvor vi skulle plassere Paul.  I utgangspunktet tenkte vi 5.etappe.  Men så begynte gutten å vise form, og vi ville utnytte den på en lengre etappe. Det ble 12,5 km på tredje. Fra veksling og inn til mål var det bare støvskya løperne så av Paul.  Den ene løperen etter den andre kom i mål etter å ha blitt passert av Mulesbyggen, og lurte på hva den gutten hadde spist til kveldsmat. Etappen var stipulert til 70 minutter.  Paul løp den på 65!!  En ikke ukjent løper med navn Anders Norberg for Nydalen var en av mange som fikk bank.  “Jeg var sammen med Paul her og der i skogen”, fortalte han etter innkomst.  “Jeg prøvde å holde farta hans, men den var bare helt rå.  Til slutt var jeg så sliten at han greide å dra meg med på feil gaflingspost.  Da var jeg sluttkjørt”.  Sa Anders, og la til: “Du må hilse Paul og si at nå ble jeg imponert!”

Ikke bare vant Paul etappen, men han vant den suverent.  Og det var nettopp Anders Nordberg som fikk nest beste etappetid, 1,12 bak Paul. Resten kom langt bak der igjen. Vår gamle løper Ivar Lundanes, som nå løper for Södertälje-Nykvarn, løp godt og fikk 5.bested etappetid. Men at det var godt over 3 minutter opp til Paul skjønte han ikke noe av. “Hva slags fôr går han på?”, fikk Ivar fram.

Selvsagt strålte Paul etter innkomst, og ble intervjuet på finsk/svensk TV.  Med solide svar på breitrøndersk fikk intervjueren god trening i å oversette svarene etterpå.

Nå var vi plutselig på 4.plass i stafetten, og bare minuttet opp til 2.plassen. IFK Gøteborg har fått ei solid ledelse på alle de andre.

Håvard på vårt andrelag har ikke fått trent optimalt i det siste.  Ei lei forkjølelse etter Tio tok bolig i kroppen på ukevis, og flyttet ikke ut før det var to uker igjen til Jukola.  Men da gjorde Håvard det eneste rette.  “Uten for mye trening må det ikke bommes”, var mottoet.  Og det holdt til et nesten helt rent løp, og 22 plasser opp.

Nå var det tid for Lars og Øystein.  Lars kan stafett, noe han senest beviste i Tio.  Og han holder stilen. Åttekilometeren er stipulert til lynraske 45 minutter. Stort sett er det bare Toni Saari fra finske Vaajakosken Terä som underskrider den. Lars veksler som nummer fire. Fire sekunder bak 3.plassen, men avstanden bakover til resten av lagene har økt.  Dette begynner å ligne noe.

Øystein er sikker som banken.  Han avanserer 21 plasser.  Vi ligger nummer 93, og plutselig lukter vi på ny klubbrekord for andrelaget.

Bilde:Unge Simen fra Freidig har løpt samme etappe som Øystein, og drømmer om en dag å løpe på samme lag som sine forbilder.)

Martin og Johan Otto er i skogen.  På storskjermen følges tetlagene nøye.  Vi ser tydelig at Martin ikke tar sjanser, men orienterer på det sikre viset.  Han lar junioren Eirik Langedal Breivik løpe for seg selv litt foran.  Det er akkurat Nydalen vi konkurrerer med nå om å være Norges beste lag i stafetten.  Så slår Martin om, og kommer inn på arena som første norske.  Vi ligger nummer 3 igjen. Åttende beste etappetid er helt innafor. Det er fire minutter opp til andreplass…..  Martin og vi er meget fornøyd.

Johan Otto følger opp Frol-trenden ute i skogen.  Mellomtidene forteller om kontrollert løping på de 7,8 kilometrene. Vi avanserer til 92.plass.

Sjette etappe er på 11 kilometer. Stipulert vinnertid på etappen 64 minutter. Estlenderen Timo Sild på fjorårsvinneren finske Koovee løper den på 58. Vanvittig fort. På storskjermen ser vi at Yngve løper godt.  Både via GPS og film fra passeringspost.  Men så får vi en liten bom, og en til mot slutten.  Yngve er forferdelig lei seg etterpå, selv om løpet ikke er dårlig.  Lagkameratene støtter opp, dette er bra likevel! Men det tar litt tid før Yngves egen skuffelse gir seg. Forståelig nok, for vi vet han bruker å gå veldig rent til vanlig. Vi er fortsatt på skuddhold fra 7.plass nå. Opp til pallen er det 5 minutter. Til å bli beste norske er det 2 minutter.  På siste har Halden Magne Dæhlie, Norges beste for tida.  Vi har Ulf, og heier han ut i skogen.  Jørgen på andrelaget gjør det han skal.  Opp en plass til, og nå mangler vi bare en plass til for å være sikre på ny klubbrekord.

GPSen viser at Ulf løper godt. På første melde har han klatret opp til 6.plass. Vi ser han velger mange egne veivalg. Sikkert i håp om at de andre skal bomme på sine, slik at han kan stikke fra. De han konkurrerer med nå er forbasket gode. Vi skjønner det må skje noe spesielt om vi skal avansere mer, og bak kommer ulveflokkene halsende for å ta oss igjen.  Det er tøffe tak! Vi holder fortsatt 6.plassen etter 6 av 14 kilometer. Men nå  begynner Ulf snart å høre pusten av Olav Lundanes og hans nye klubb Paimion Rasti.  Vi håper Ulf kommer inn topp 10, for nå kommer det mange bakfra.

Vi ser at Lundanes passerer. Ulf tar et veivalg for langt til venstre helt mot slutten. Valentin Novikov for Hiidenkiärtäjet smetter forbi.  Men endelig er det bare oppløpet igjen.  Novikov kommer inn 8 sekunder foran oss.  Men Ulf holder unna for resten.   Vi er nummer 9. Vi er niende beste klubb i verden. Vi er nest beste norske klubb. Godt løpt Ulf!   Samla sett for laget er dette toppidrettsprestasjoner ikke alle skjønner dimensjonene av.  Og når Espen i tillegg løper andrelaget inn til ny klubbrekord og 90.plass, kan vi ikke si annet enn at vi er stolte av helgas prestasjoner.

TAs nettsak:

TA her.

Se Innherred her.