Nyhet:Nå kan du stemme! Jubileumsgavekandidaten. Løypekjøring på Frolfjellet send SP175 4 til 27222

Jubileumsgaven

Idrettslaget legger til rette for tusenvis av skiturer

Hvis det hadde vært et telleapparat i skiløypene på Frolfjellet, ville det nok løpt løpsk.

Mengden friluftsinteresserte benytter seg av skiløypetilbudet på Frolfjellet er intet mindre enn formidabelt. En eventuell gave på 100.000 kroner vil helt klart være et kjærkomment tilskudd til et ønsket tilbud som svært mange innbyggere benytter seg av, helg som ukedag, sent som tidlig. Ikke minst vil det være en hyggelig oppmuntring til alle de som jobber timer ut og timer inn på dugnad for å sikre at skisporet rundt omkring i fjellets løypenettverk blir så godt det kan bli.

Tidlig oppe

Det blir nemlig ingen lange sove-utpå-morgener for løypekjørerne, som gjerne har kommet seg langt forbi Roknesvollen allerede før de fleste inntar morgenkaffen.

Alle som har parkert ved Vulusjøen, og gått på ski innover Heståsdalen en solrik vinterhelg, vet hvor populært utfartsmål det kan være.

Så er det selvsagt slik at løypene ikke faller på plass av seg selv. Det ligger mengder med frivillig arbeid og dugnadstimer bak. Gjennom minst 40 år har Frol idrettslag lagt til rette for at alle sammen, ikke bare lagets egne medlemmer, har kunnet ta med seg skiene til fjells og nyte de vakre omgivelsene. Med tidlig snøfall, flatt og stødig underlag langs vegen, betyr det at frolingene så å si hvert år kan by på flotte løypeforhold tidlig i sesongen. Det har også ført til at mange utøvere fra omkringliggende steder benytter seg av området til trening. Utover vinteren og med lengre lyse dager, tiltar mengden skientusiaster. Utfartsområdet inkluderer på mange måter alle formål og ambisjonsnivå, og i antall topper det seg nok ved påsketider. I alle fall dersom været står oss bi.

GODT Å VÅTTÅ OM JUBILEUMSGAVEN
  • Sparebank 1 SMN feirer at det er 175 år siden Levanger og Skogns Sparebank ble etablert.
  • I 1976 ble Levanger og Skogns Sparebank fusjonert med Skogn Sparebank og Ytterøy Sparebank til Levanger Sparebank, som i 1985 ble fusjonert til Sparebanken Midt-Norge.
  • Jubileumsgaven er på 100.000 kroner.
  • Fra 15. oktober kan folket stemme mellom Levanger Nye Teater, Torsbustaden alpinsenter, løypekjøring i Frolfjellet og Levanger Røde Kors.
  • Vinneren lanseres 1. november.
  • 200 timer i året

Dagens løypemaskin nærmer seg femten år gammel, og brukes jevnt over 200 timer i året. Bare utgiftene til diesel beløper seg fort til 40.000 kroner. I tillegg kommer service- og vedlikeholdskostnader og eventuelle reparasjoner av maskinen som betydelige utgiftsposter. Å formidle kjøringen via nettportalen skisporet.no koster også penger.

Det er ikke tillatt å kreve løypeavgift av brukerne. Idrettslaget blir derfor avhengig av sponsorer, bidrag og tilskudd fra kommune, private, bedrifter og lag.

Å holde i hevd en skiløype for både klassisk og skøyting, betyr slett ikke at det bare er å vente på at snøfnuggene skal begynne å dale utpå senhøsten.

I sommerhalvåret handler gjerne dugnaden om å holde selve traseene ved like, friske opp skilt og holde løypa fri for gjenvekst.

Dugnad, dugnad, dugnad

Leder i hovedlaget, Astrid Indgaard Rotmo, berømmer løypekjørerne for deres utrettelige innsats. I dag er det Odd Langeland og Arve Munkeby som har stødig hånd om oppgaven. Førstnevnte med intet mindre enn 35 års erfaring, men også Arve med godt over 20 år i maskinen.

For noen år siden havarerte den noe tilårskomne tråkkemaskinen like før den aller travleste påskehelga. Da tok idrettslagets folk grep, fikk organisert transport av en viktig del via lastebil fra Lillehammer, sto på gjennom hele natta og fikk maskinen klar til klokken 10 dagen etter. Det forteller mye om viljen og lysten til å yte en ekstra innsats for andre. Om frivilligheten og dugnadsånden.

Det kan være fristende å spørre seg om det samme ville skjedd i en ordinær bedrift. Kanskje måtte påsketuristene da ventet til helligdagene var over før det orden på skiløypa.

Odd Langeland har kjørt løyper i Frolfjellet i 35 år, og kjenner nok hver en dump i hver eneste trasé. (Foto: Roger M. Svendsen)

Odd Langeland har kjørt løyper i Frolfjellet i 35 år, og kjenner nok hver en dump i hver eneste trasé. FOTO: ROGER M. SVENDSEN

For folkehelsa

Astrid Indgaard Rotmo trekker spesielt fram arbeidet som gjøres for folkehelsa. Frolfjellet er i så måte ideelt fordi tilbudene favner så bredt.

–Her er det ideelt for folk i alle aldre. Enten det handler om oppkjøring av akebrettbakke ved Skallstuggu eller de forskjellige løypene innover i fjellet. Alle setter pris på tilbudene, men ikke alle vet hva som kreves. Det er en stor jobb som gjøres.

Tidligere i år gjorde Frol et årsmøtevedtak på at laget fra nyttår ikke lenger ønsker å stå økonomisk eneansvarlig for løypekjøringen innover fjellet. Det skal være nye møter med partene, deriblant kommunen, senere i måneden, men enn så lenge er det noe uavklart hvordan oppgavefordelingen kommer til å bli.

Lederen i hovedlaget poengterer at Frol idrettslag fortsatt ønsker et like godt løypetilbud også til vinteren, men at driften må få en annen økonomisk rollefordeling enn det har vært til nå. Frol IL har fortsatt sitt eget anlegg i Storlidalen de uansett kommer til å kjøre.

STEM SP175 4 til 27222