Østerdalen: Gøril, Martin og Tobias i rute!

Sommerløpene i Nord-Østerdal samlet god deltagelse fra fredag til søndag. Der var over 400 løpere på plass. Blant dem 8 frolinger, inkludert trener Paul Sirum med sine løpere Gøril, Martin og Tobias.

-Fint å kunne ta med løperne hit, sier Paul.  -Vi trenger litt andre terrengtyper å konkurrere i enn bare det rent trønderske.  Og så får vi også testet formen opp mot noen av de beste i Norge for tida.

Gøril gjorde et vanvittig godt løp på fredagens mellomdistanse. Der vant hun med over 5 minutters margin.

-Dette løpet var veldig spesielt, forteller Gøril.

-Dette er en type terreng vi finner veldig lite av i Norge. Komplisert kurvebilde med bl.a. mange dødisgroper. Her var det muligheter for å gjøre mange feil.

For å understreke det, kan vi se på et lite utsnitt av kartet på Tolga:

-Her kom jeg gjennom uten nevneverdige feil i det hele tatt, fortsetter Gøril.

-Det var nok mange som sleit med det o-tekniske. Jeg er selv veldig overrasket over hvor fort o-teknikken har kommet tilbake etter langvarig skade og konkurranseavbrekk.  Jeg koste meg i løpet. Akkurat nå kan jeg gjøre det skikkelig bra i teknisk vanskelige løp. Det er kjempeartig.

Lørdag var det en ny mellomdistanse. Denne gang mellom Os og verdenskjente Dalsbygda. Her ble det 3.plass til Gøril, 45 sekunder fra seieren.

-Også dette løpet var bra for min del. Faktisk så bra at jeg falt ut av konsentrasjonen og begynte å tenke på at det gikk bra.  Slikt skal jeg ikke gjøre. Dermed smalt jeg til med en skikkelig bom på den åttende posten.  Surt, men en grei lærepenge.

-Hvordan synes du at du er i rute fram mot EM i Ungarn nå?

-Paul har lagt en grundig plan for ukene framover, så akkurat nå føles det veldig bra.

Paul og Bernard heier Gøril inn til mål.

Tobias og Martin hadde beskjed om å trå til på de to mellomdistansene, og ta det litt rolig på søndgaens langdistanse.

-Disse to skal til Student-VM, og der er det ikke langdistanse. Derfor prøver vi å finslipe kortere distanser nå, forteller Paul.

-I helga fikk de prøve seg mot gode løpere som bl.a. Mats Eidsmo som skal til EM. Da var det artig at Tobias vant begge mellomdistansene. Fredag med gode 5.36 på kilometeren. Det er sterkt. Lørdag var han 1.41 foran Mats som kom på andreplass. Dette kan bli morsomt i Student-VM.  Martin var ikke mye dårligere. Han ble nummer 5 og 8 på disse to løpene.

-Student-VM starter tidlig i august. Hvordan skal dere utnytte tida best mulig på disse få ukene fram til mesterskapet?

-Vi kjører et parallellt opplegg for all tre i to uker til, sier Paul.

– Men ettersom Både Tobias og Martin er resserver til EM midt i august, må vi ha dette i bakhodet også. I begge mesterskapene forventes det grov kupering. Derfor kjører vi flere økter ved siden av trappa i Staupshaugen og i alpinbakken i Torsbustaden.  Det gjelder å tåle fart både oppover og nedover, og i tillegg greie å omstille løpinga til fart på flate partier innimellom dette. Martin er ikke helt opptrent etter vinterens skade enda. Han mangler noe tempo fysisk. Da er det lett å falle litt gjennom på raske mellomdistanser. Men han er overraskende stabil og god på langdistanse allerede.

-Han greide ikke å holde seg helt rolig på søndagens langdistanse, humrer Paul.  – Der løp han inn til 3.plass.  Nå skal Tobias og Martin kjøre to harde uker før vi slipper opp, mens Gøril må finne seg i å ta tre harduker nå. Så skal hun være klar til EM.

Martin mot mål lørdag.

Anne Eline Vehus Skjerve ble nummer 3 i D 17-18 i helga. Anders Hynne vant alle tre løpene i B-Åpen-klassen. Øvrige resultater:

Fredag

Lørdag

Søndag

Livelox med løyper og veivalg:

Fredag

Lørdag 

Søndag

Bilder fra Randi Jensen.